Wat zijn stressoren?

Onder stressoren worden alle gebeurtenissen, situaties en ervaringen verstaan die het vrijkomen van het stresshormoon bevorderen. Stressoren kun je in twee categorieën onderverdelen, namelijk fysiologische stressoren en psychologische stressoren.

Fysiologische stressoren
Dit zijn stressoren die ons lichaam voornamelijk belasten. Voorbeelden van deze stressoren zijn kou en warmte, verwondingen, chronische ziektes en/of pijn.

Psychologische stressoren
Psychologische stressoren zijn voornamelijk gebeurtenissen, situaties, personen of opmerkingen die we negatief of bedreigend interpreteren.

Stressoren zijn overal en altijd aanwezig in het dagelijks leven

Problemen en uitdagingen zijn nu eenmaal een onderdeel van eenieders bestaan. Denk eens aan een leven zonder tegenslagen. Dit zou een uitermate saai bestaan opleveren zonder enige uitdaging. Hoe men omgaat met moeilijke situaties bepaald iedereen voor zichzelf maar er zijn situaties en gebeurtenissen of personen (stressoren) die zodanig veel negatieve invloed op je hebben dat het te overweldigend voor je kan worden waardoor stress ontstaat. Hieronder zullen we een aantal van deze stressoren uit het dagelijks leven opsommen.

Te weinig tijd

Een van de veel voorkomende stressoren is te weinig tijd hebben. Als je continu deadlines aan het nastreven bent en blijf hollen om zaken voor elkaar te krijgen zul je op een gegeven moment uitgeput zijn en zul je deadlines gaan missen. Belangrijk in een dergelijke situatie is dat je je prioriteiten rangschikt. Wat is belangrijk en wat minder. Zo weet je welke taak je eerst moet uitvoeren en welke daarna. Het besef dat je niet meer kunt doen op een dag dan een bepaalde hoeveelheid werk is belangrijk om van de stress af te komen of stress te voorkomen.

Ongezonde gewoontes

Veelvuldig eten van junkfood, roken en overmatige alcohol consumptie en niet of nauwelijks bewegen zijn factoren die kunnen bijdragen aan fysieke stress. Deze manier van leven staat omgaan met ontberingen en uitdagingen in de weg. Het veroorzaakt dus uiteindelijk stress.

Meer willen doen dan dat je werkelijk aan kunt

Vooral tijdens het werk willen mensen andere vaak imponeren door maar veel werk aan te nemen, wellicht meer dan je werkelijk aan kunt. Door te veel werk op je te nemen is de kans op mislukking en het niet waar kunnen maken van wat je beloofd groot. Je legt jezelf een druk op en het levert eigenlijk maar minimaal of geen succes op. Wees redelijk naar je zelf. Beter minder werk opleveren maar uitermate goed, dan veel werk maar half doen.

Te hoge verwachtingen

Als je altijd maar hoge verwachtingen van situaties, mensen of gebeurtenissen hebt, dan loop je het risico dat je keer op keer teleurgesteld wordt wat dus stress kan veroorzaken. Als zaken niet lopen zoals je verwacht had kun je overstuur en gestrest raken.

Te weinig rust nemen

Op zijn tijd een pas op de plaats maken is belangrijk als je een druk bestaan lijdt. Als je een lange tijd altijd maar door gaat zonder rust te nemen dan zal dit op een gegeven moment negatieve invloed op je gezondheid gaan hebben.

Nogmaals, de hoeveelheid stress die je uiteindelijk ondervindt van bovenstaande stressoren uit het dagelijks leven is gebaseerd op hoe je zelf met de situatie omgaat. De ene persoon kan beter of langer omgaan met een bepaalde druk of frustratie dan de ander, waardoor de stressoren minder invloed heeft op deze persoon hebben en ze dus minder stress ervaren.