Deze tips helpen je beter om te gaan met stress

Stress is een aandoening die tegenwoordig vaker voorkomt dan vroeger. Bovendien zijn er meer verschillende vormen van stress dan in het verleden. Ongeveer één op de tien Nederlanders krijgt te maken met overmatige stress. Het is dan ook belangrijk dat je leert omgaan met stress.

Want hoewel stress nu eenmaal bij het leven hoort, is het wel belangrijk dat je voorkomt dat je door chronische stress serieuze aandoeningen krijgt. Gelukkig zijn er vele manieren waarop je kunt leren omgaan met stress. Hier lees je daarom een aantal belangrijke tips waarmee je een begin kunt maken jezelf te wapenen tegen stress.

Wat is stress?

Stress is een synoniem voor spanning. Je kunt het ook druk noemen. Wie stress ervaart heeft het te druk of staat onder te veel spanning. Dit zorgt ervoor dat je je anders voelt dan normaal. Dit noemen we de stressreactie. Een toename van de druk of spanning is heel normaal en komt bij iedereen weleens voor. Bijvoorbeeld op de werkvloer of rondom belangrijke situaties in je privéleven. In het overgrote deel van de gevallen neemt de spanning na enige tijd weer af. De stress wordt dan ook minder omdat je meer rust en ontspanning in je leven ervaart.

Veranderingen

Je lichaam verandert door stress. Tenminste, je merkt verschillen in bijvoorbeeld je hartslag en ademhaling. Je spieren staan strak en je zintuigen lijken sterker. Dat komt omdat je lichaam op stress reageert door het in de vechtstand te zetten. Je maakt je onbewust klaar om beter te presteren onder de moeilijke omstandigheden. Op een bepaalde manier kun je dus stress nodig hebben om jezelf door sommige situaties heen te helpen. Wanneer je zo nu en dan in zulke situaties terecht komt, kun je dit prima aan. Dit is dan ook niet gevaarlijk en kan zelfs gezond zijn voor een mens.

Langdurige stress

Het wordt een ander geval wanneer je te maken krijgt met langdurige stress. Dit wordt ook wel chronische stress genoemd. Wanneer je lichaam langdurig in de vechtstand staat raakt het uitgeput. Omgaan met stress is hier een belangrijk wapen tegen. Door dit te leren kun je namelijk jezelf gemakkelijker terug in de ruststand brengen. Wanneer je een drukke baan of een druk privéleven hebt is het belangrijk dat je het omgaan met stress goed onder de knie krijgt. Hiermee voorkom je langdurige stress en alle gevolgen van dien. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan, omgaan met stress?

Verschillende vormen

Stress uit zich op  verschillende manieren. Zo zijn er verschillen tussen de klachten die mannen ervaren en de klachten die vrouwen ervaren, maar ook tussen jong en oud. Omgaan met stress moet ieder dan ook op zijn eigen manier doen. Toch zijn er een aantal algemene tips die voor iedereen bruikbaar zijn. De belangrijkste algemene tip is zonder twijfel dat je moet zorgen voor voldoende ontspanning. Door zelf te zorgen dat je voldoende rust in je leven neemt kun je al voor een groot deel voorkomen dat je te veel stress moet ondergaan. Rust in je leven bouwen kan op verschillende manieren.

Sporten tegen stress

Voldoende sporten is een sterke factor in het voorkomen of bestrijden van stress. Sporten is waarschijnlijk het meest natuurlijke medicijn tegen stress. Hier zijn een aantal redenen voor. Ten eerste zorgt sport en beweging voor een betere conditie. Hierdoor krijg je een meer energie en kun je beter omgaan met stress. Je hebt simpelweg meer kracht om moeilijke situaties aan te kunnen. Dit werkt ook nog eens positief op het zelfvertrouwen. Veel mentale klachten rondom stress hebben te maken met te weinig zelfvertrouwen. Door sporten bouw je dit vooraf al meer op. Zo begin je dus al beter aan een stressvolle situatie en heb je meer kans dat je erdoor komt.

Jezelf rust gunnen

Wat veel mensen niet beseffen is dat ze zichzelf nog nauwelijks rust gunnen. Er zijn namelijk meer dingen die aandacht vragen dan ooit tevoren. Stress is in de afgelopen jaren daardoor steeds meer toegenomen. Je kunt omgaan met stress door hier zelf iets aan te doen. Bijvoorbeeld door zo nu en dan gewoon even je telefoon uit te zetten en je aandacht ergens anders op te vestigen. Druk komt namelijk ook van het gevoel dat je voortdurend bereikbaar moet zijn en niets mag missen. Wanneer je jezelf meer rust gunt en ontspant, zal je merken dat de stressklachten ook minder kunnen worden. Een lange vakantie kan ook veel ontspanning opleveren.

Stilte zoeken

De wereld is luidruchtig. Bijna overal heb je mensen om je heen. Er staan altijd apparaten en aan en alles lijkt geluid te maken. Je krijgt dan ook heel veel prikkels en indrukken op een dag te verwerken. Dit kan leiden tot stress omdat het simpelweg te veel wordt om te verwerken. De stilte zoeken is dan ook een goede manier van omgaan met stress. Door gewoon even te gaan zitten zonder direct de televisie aan te zetten. Of door gewoon je laptop even dicht te laten. Kleine periodes van stilte in je leven inbouwen zorgen voor veel ontspanning.

Algeheel gezond leven

Zoals je eerder al kon lezen is sporten een belangrijk wapen tegen stress. Sporten is onderdeel van een pakket aan gezonde dingen die je eigenlijk altijd in je leven zou moeten hebben om zeker te zijn dat je niet te veel stress krijgt. Bij omgaan met stress hoort bijvoorbeeld ook een gezond voedingspatroon. Door voldoende gezonde voeding te eten zit je beter in je vel, heb je meer energie en kun je dus ook meer aan. Ook zou je bepaalde stoffen kunnen aanvullen door gebruik te maken van voedingssupplementen. Al is het wel verstandig dit eerst goed uit te zoeken.

Klaar voor de drukte

Door je aan deze basistips te houden ben je in ieder geval klaar voor de drukte. Want begrijp wel goed dat drukte nu eenmaal bij het leven hoort. Je zorgt er zelf voor dat je hier beter tegen bestand bent. As je beter kunt omgaan met stress is de kans een stuk kleiner dat je last zal krijgen van de langdurige effecten. Bovendien zal je beter gaan presteren omdat je juist in de moeilijke periodes een stuk steviger in je schoenen staat dan voorheen. Zo kun je langer gezond blijven leven zonder dat het je echt veel moeite hoeft te kosten.