Dit zijn de symptomen van overspannen zijn
Het is jammer, maar waar. Iedereen kan overspannen raken. Man of vrouw, jong of oud, iedereen is even kwetsbaar. Het is daarom goed om te weten hoe je kunt herkennen of je overspannen bent. Misschien heb je namelijk een aantal klachten waarvan je niet zo goed weet wat je er mee moet.
Misschien zijn het klachten waarmee je niet naar de dokter denkt te kunnen, maar die je wel heel veel last bezorgen en die niet over gaan. Als je je herkent in de symptomen die je hier leest, dan zou het heel goed kunnen dat je overspannen bent geraakt.
Overspannen zijn, wat is dat?
Je raakt natuurlijk niet zomaar ineens overspannen. Daar gaat namelijk wel het een en ander aan vooraf. Je bent ook niet direct verloren als je met drukte te maken krijgt. Overspannen raken gebeurt wanneer je meer spanning en stress meemaakt dan je kunt verwerken. Mensen die een hele drukke baan hebben of mensen met veel verantwoordelijkheid staan bijvoorbeeld vaker onder grote druk. Dit zijn dan ook risicogroepen waar relatief meer mensen overspannen raken. Je voelt je alsof je de grip op de situatie kwijt bent en alles je te veel is geworden. Zelfs de meest normale bezigheden kun je niet meer tot een goed einde brengen.
Overspannen zijn herkennen
Nu vraag je je natuurlijk af aan welke symptomen overspannen zijn te herkennen is. Zijn er vaste patronen te ontdekken bij mensen die overspannen zijn? Het beste kun je gevallen van overspannen zijn herkennen bij mensen die letterlijk gestrest overkomen. Mensen die veel piekeren en heel prikkelbaar zijn bijvoorbeeld. Dit zijn vaak symptomen die voortkomen uit het feit dat de spanning te groot is geworden en ze de situatie niet meer kunnen overzien. Als je dit herkent bij jezelf of bij iemand in je omgeving dan is het verstandig om te bekijken hoe je aan een oplossing kunt werken zodat je weer normaal kunt gaan functioneren.
Lichamelijke symptomen overspannen
Ook je lichaam zal reageren op een te grote hoeveelheid stress. Als je overspannen raakt kan je dat herkennen aan een aantal mogelijke symptomen. Een bekend voorbeeld is het krijgen van hartkloppingen. Veel mensen die last hebben een afwijkende hartslag blijken overspannen te zijn. Hartkloppingen zijn op zich ongevaarlijk, maar niet zoals het hoort. Het is een goede indicatie dat je iets moet veranderen in je leven. Een ander bekend lichamelijk kenmerk is misselijkheid en duizeligheid. Ook deze symptomen kunnen aantonen dat je overspannen bent geraakt. Zeker als je ze in combinatie met andere duidelijke kenmerken hebt.
En verder?
Ook moeilijker te plaatsen klachten kunnen tekenen van overspannenheid zijn. Iemand die bijvoorbeeld vaak aangeeft tegen bepaalde taken op te zien kan best wel eens last hebben van een overmatige hoeveelheid spanning. Zoals ook iemand die vaak het gevoel van moeheid heeft of die veel moeite heeft zich te concentreren misschien wel eens te veel stress te verwerken kan hebben gehad. Het is wel belangrijk dat je ook de andere mogelijke oorzaken van dergelijke klachten uitsluit. Vermoeidheidsgevoelens zijn bijvoorbeeld klachten die bij veel verschillende aandoeningen voorkomen. Het is altijd belangrijk om ook te testen of je meer dan één van de symptomen bij jezelf herkent.
Overspannen, en nu?
Hoewel je de symptomen dus kunt herkennen komt het toch regelmatig voor dat overspannenheid pas te laat wordt vastgesteld. Als je overspannen raakt ga je meestal toch door tot je echt niet meer kunt. En dan is het te laat. Je kunt je taken zowel zakelijk als privé, niet meer aan en je leven komt volledig tot stilstand. Wat kun je dan doen? Allereerst is het een goed idee om je eigen leven eens grondig onder de loep te nemen. Kun je de oorzaken herkennen? Dan weet je dus waar je moet beginnen met de verandering die je leven gaan verbeteren.
Ontspannen, makkelijker gezegd dan gedaan
Uiteindelijk is het de bedoeling dat je meer ontspanning in je leven brengt. Door wat meer rust te creëren in je leven kun je de klachten van overspannen zijn namelijk behandelen. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je tijd had om rust te pakken was je sowieso al niet in deze situatie gekomen, denk je waarschijnlijk. Begin daarom eerst eens met het praten over je klachten met mensen om je heen. Dit is vaak een eerste stap. De mensen om je heen zijn vaker geneigd je te helpen dan je denkt en iedereen zal een steentje willen bijdragen om jouw leven iets rustiger te maken.
Waar je op moet letten
Een veel gehoord misverstand is dat je alleen overspannen kunt raken als je overwerkt bent. Dit is niet geheel juist. Hoewel overspannenheid weldegelijk veel met stress op het werk te maken kan hebben kun je ook om hele andere redenen overspannen raken. Je kunt namelijk ook in je privéleven heel veel spanning ervaren en die niet goed kunnen verwerken. Dit is vooral het geval wanneer je veel blijft piekeren en daardoor onvoldoende rust krijgt, bijvoorbeeld door slecht slapen. Denk daarom niet te snel dat jouw klachten niet met overspannenheid te maken hebben omdat je je werk goed aankunt.
Drie maanden
Wanneer je eenmaal hebt vastgesteld dat de symptomen overspannen zijn aanwijzen, dan kun je eraan gaan werken. Bedenk je wel dat je niet binnen een paar dagen hersteld bent als je aan de behandeling begint. Reken erop dat je nog drie maanden last zal hebben. Bij sommigen zal het iets sneller gaan, maar bij heel veel mensen zal het zelfs iets langer duren. Je moet namelijk stap voor stap je levensstijl aanpakken en systematisch meer rust inbouwen. Dit vergt nu eenmaal een beetje tijd en werk voordat het aanslaat.
Langs de huisarts
Zoals gezegd kunnen de symptomen ook op andere aandoeningen wijzen. Zelfs als je er bijna zeker van bent dat je overspannen bent geraakt is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Door je dokter te raadplegen kun je namelijk uitsluiten dat je niet toch met iets anders te maken hebt. Mocht dit namelijk wel het geval zijn dan blijf je hier onnodig lang mee rondlopen, met alle gevolgen van dien. Als je huisarts je vermoedens bevestigt kun je beginnen aan je herstel.