Ontstressen

Stress, iedereen heeft er wel mee te maken! Of het nu gaat over werk, het gezin, je vriendenkring, een relatie, financiƫn, stress is een zeer bekend en invloedrijk fenomeen in je leven.

Een beetje stress is helemaal niet zo erg en houdt je zelfs scherp en actief in bepaalde situaties. Een teveel aan stress is hetgeen wat op termijn schade veroorzaakt! Daarom is het zaak om de stress niet de overhand te laten nemen in je leven maar om methoden te vinden waarmee je relatief makkelijk kunt ontstressen. Ontstressen zal ervoor zorgen dat je weer op een ontspannen manier in het leven staat.

Maak vandaag nog een begin met ontstressen

Accepteer je stress

Het lijkt wellicht vreemd om je stress te accepteren maar accepteren van de stress, ofwel de stressoren, brengt met zich mee dat je je bewust bent van wat de oorzaak van je stress is en wat je nodig hebt om de stress eventueel te voorkomen.

De oorsprong van de angst begrijpen is de doelstelling van deze stap. Bedenk nogmaals dat stress een uiterst gezonde reactie is op overweldigende gebeurtenissen of situaties en dat stress op een even zo gezonde manier behandeld kan worden.

Vermijd stressoren

Dit lijkt een hele logische stap in het het proces van ontstressen maar het vermijden van stressoren is in de praktijk toch moeilijker dan je denkt. Als de oorzaak van stress bijvoorbeeld een persoon of een bepaalde activiteit is dan is het heel makkelijk om de persoon en activiteit uit je leven te bannen.

Als de stressor een zeer prominente rol heeft in je dagelijks leven dan wordt het al wat lastiger. Denk hierbij aan bijvoorbeeld werk, school of familie. Het is wat lastig om deze compleet uit je leven te bannen maar je zou om te ontstressen kunnen beginnen met het tijdelijk vermijden van deze meer prominente stressoren.

Herdefinieer het probleem

Een stressvolle situatie kan ook door je eigen interpretatie of perspectief gecreƫerd worden. De manier waarop men naar een stressvolle situatie kan kijken is ofwel negatief ofwel positief. Als je altijd uitsluitend concentreert op het negatieve van een stressvolle situatie zal de stress niet minder worden.

Weet je je standpunt om te buigen en kun je de positieve kanten van de stressvolle situatie zien dan ben je een stap verder bij het ontstressen. Probeer zaken dus in een positief perspectief te zien en probeer cynisme ten koste van alles te voorkomen.

Plan en organiseer beter

Stress komt meestal voort uit een overweldigend gevoel. Door het bij houden van een agenda of todo-lijsten handel je georganiseerder en krijg je zicht in wat echt prioriteit heeft en wat niet, wat echt belangrijk is voor jou en wat niet.

Je zult een opgeruimde manier van handelen aannemen en een positieve mindset teweegbrengen waardoor een dergelijke oplossing ook op lange termijn blijft werken.

Lees ook: Stress verminderen, de 10 manieren om te ontstressen

Nee is ook een antwoord

Je kunt niet altijd alles doen wat je gevraagd wordt dus blijf niet doen alsof je dit wel kunt. Leer om nee te zeggen. Je kunt beter wat vaker nee zeggen dan afspraken of deadlines niet nakomen waardoor mensen het geloof in je verliezen en veronderstellen dat je niet met stress om kunt gaan. Assertief zijn is een belangrijke manier van ontstressen. Je moet het misschien leren maar het is zeer zeker de moeite waard om het te doen.

Ontstressen

Zoals je ziet zijn er zeker oplossingen om je stress te overkomen en zelfs te voorkomen. Ontstressen kan echt op velerlei manieren. Er zijn talloze methoden om van je stress af te komen. Middels deze website willen we je overtuigen van het feit dat je er niet alleen voor staat en dat stress niet onoverkomelijk is. We zullen proberen om het fenomeen stress duidelijk in kaart te brengen, wat de oorzaken zijn en wat de oplossingen, om zo een goed beeld te hebben van het probleem om vervolgens allerlei methodes, methodieken en manieren aan te bieden waarmee je in staat bent van je stress af te komen. Ontstressen begint vandaag!