Omgaan met depressie: waar moet je beginnen (+ extra tips)
Depressies komen regelmatig voor. Toch is het niet gemakkelijk om een precieze definitie van depressiviteit te geven. De vorm waarin een depressie komt is namelijk voor iedereen verschillend. Aan de andere kant betekent dit wel dat er veel manieren zijn waarop je kunt omgaan met depressie. Er zijn namelijk verschillende tips en trucs die in het verleden voor andere mensen helpend zijn geweest. Hier kun je veel van leren met betrekking tot het omgaan met depressie. Een aantal van deze zaken zijn hieronder op een rij gezet zodat je een goed overzicht hebt.
Hoe ziet een depressie eruit?
Iedereen is wel eens somber. Soms duurt het echter wat langer dan andere keren. Als je bijna blijvend somber bent ga je je misschien afvragen of je misschien last hebt van een depressie. Er is namelijk niet één vorm van depressie. Sterker nog, als je het een dokter voorlegt zal hij een hele lijst met vragen voorleggen omdat een depressie zo veel verschillende symptomen kan hebben. Heb je een combinatie van verschillende symptomen, dan kan het goed mogelijk zijn dat je te maken hebt met een depressie. Dit is op zichzelf een fijne vaststelling, want nu kun je leren omgaan met depressie.
Waar begin je?
Wees gerust, omgaan met depressie hoef je niet alleen te doen. Er is namelijk voldoende hulp te vinden. Dat je dit nu leest en dat je waarschijnlijk al bij de huisarts bent geweest waren goeden stappen. Je bent dus eigenlijk al begonnen met het leren omgaan met depressie. Dit is een goede zaak. De huisarts kan je namelijk ook doorverwijzen naar verdere hulpverlening. Het krijgen van hulp is namelijk ontzettend belangrijk als je grip wilt krijgen op je depressie. Professionals weten vaak precies waar ze moeten beginnen. Zo komt het einde van deze donkere periode in je leven vaak sneller in zicht.
Het hulpverleningstraject
Als je eenmaal de stap hebt gezet om hulpverlening te aanvaarden kun je beginnen aan je herstel. Eerst moet je bepalen of een hulpverlener wel bij jou past. Als je namelijk geen goed gevoel hebt bij de persoon die jou gaat behandelen zal je behandeling ook minder makkelijk aanslaan. Dat komt omdat een vertrouwen een belangrijk onderdeel van het herstel vormt. Ga dus niet over één nacht ijs als je hulp krijgt. Hoewel het te begrijpen is dat je nu eindelijk een oplossing zou willen, kan het echter juist langer duren als je geen klik voelt met de behandelaar.
Veel praten
Omgaan met depressie doe je door middel van therapie. Dit bestaat uit gesprekstherapie en psychotherapie. Vooral de gesprekken vormen in het begin een belangrijk deel. Je moet namelijk veel praten. Niet alleen met je arts, maar ook met je omgeving en met de hulpverleners. Ook kan het helpen om groepstherapie aan te gaan. Dit helpt vooral om de chaos in je hoofd weer een beetje te ordenen. Door enig overzicht terug in je leven te krijgen zal je namelijk bijna automatisch in een iets betere stemming komen. Dit helpt zeer sterk bij de verdere behandeling van de aandoening.
Beïnvloeden van je gedrag
Een ander deel van de behandeling zal bestaan uit psychotherapie. Dit deel van omgaan met depressie heeft vooral betrekking op de manier waarop je je gedraagt. Dit komt in vele vormen en de ideale behandeling zal per persoon verschillen. Vaak is cognitieve gedragstherapie een vast onderdeel hiervan. Ook psychotherapie is een belangrijk deel. Hoewel ook dit deel van de behandeling vooral uit praten bestaat zal dit wel anders zijn dan in gesprekstherapie. De psychotherapie zal vooral dieper ingaan op je achterliggende problemen. Hiervoor is het noodzakelijk dat je een goede psychotherapeut benadert waar je veel vertrouwen in hebt.
Wat kan je zelf doen?
Natuurlijk kun je ook zelf bijdragen aan het herstel van je depressie. Er zijn verschillende manieren van omgaan met depressie. Wat vooral belangrijk is, is zorgen voor een geordend leven. Probeer je dagen volgens een vast patroon in te delen zodat je je taken gedaan krijgt. Let daarbij ook op dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Stel doelen die niet te ambitieus zijn. Het is namelijk belangrijk dat je de doelen ook echt kunt bereiken zodat je in een positieve flow komt. Vanaf hier kun je verder bouwen aan je herstel van je depressie.
Zorg voor afleiding, maar pas op
Als je in een depressie belandt is het een goede zaak als je voor voldoende afleiding zorgt. Probeer je te concentreren op leuke, positieve zaken. Dit helpt bij het verwerkingsproces. Er zit echter wel één valkuil in het zoeken naar afleiding. Het is geen goed idee om je op verdovende of stimulerende middelen te storten. Probeer daarom uit de buurt te blijven van drank, drugs en andere genotsmiddelen. Deze hebben namelijk een averechts effect. Je kunt misschien wel even het gevoel hebben dat je ontsnapt aan de problemen, maar na afloop zullen ze gewoon weer terugkomen.
Wat kunnen anderen doen?
Waarschijnlijk heb je heel veel mensen in je omgeving die graag willen dat je herstelt. Ook voor hen is omgaan met depressie te leren. Zij kunnen namelijk zeker ook bijdragen aan een voorspoedig verloop. Zo kunnen zij zich laten voorlichten zodat ze je kunnen ondersteunen op moeilijke momenten. Ze leren dan dat geduld hebben zeer belangrijk is, depressie vergen namelijk tijd. Daarnaast kunnen ze je in gesprekken geruststellen en motiveren. Door een positieve instelling van de mensen om je heen kunnen ze je helpen er doorheen te komen. Maak daarom kenbaar waar je last van hebt, zo kunnen zij hierop inspelen.
Er is een einde
Soms kan het lijken alsof je nooit van je depressie af komt. Als je echter leert omgaan met depressie, dan kun je er weldegelijk goed van herstellen. Wees daarom gerust, hoe slecht de situatie ook lijkt, er is altijd een einde. Door goed voor jezelf te zorgen en hulp te vragen aan je omgeving en professionals kun je in een paar stappen al heel ver komen. De grijze mist om je heen zal optrekken en de zon zal weer in jouw leven verschijnen.