Manieren om te ontstressen

1. Stress verminderen door jezelf te hypnotiseren

Een van de manieren om stress te verminderen is zelfhypnose. Hypnose wordt vaak in een hoek van het klassieke zakhorloge en diepe zware trance geplaatst maar in werkelijkheid is hypnose een een staat van zeer gerichte focus op ontspanning en gezondheid. Mits goed en zorgvuldig uitgevoerd maakt hypnose je geest weer helder, verlaagt het je hartslag en ontspant het je spieren. Een simpele manier van zelfhypnose om te ontstressen is om je ogen te sluiten en op de linkerkant een stressvolle situatie te projecteren en op de rechterkant de oplossing je zult zelf oplossingen (een soort nieuwe wegen) gaan vinden om het stressvolle scenario te elimineren. Als je deze oefening een minuut of vijf, een keer of drie/vier per dag uitoefent dan zul je uiteindelijk een gevoel van intense absorptie ervaren zoals je die ook ervaart als je in een goede film zit. Een prettige manier om te ontstressen!

2. Stress verminderen door een raam te openen

Stress verminderen kan op hele simpele manieren. Gewoon een raam opzoeken en deze open zetten en naar buiten kijken. In het verleden heeft onderzoek uitgewezen dat als je een groep mensen met stress verdeelt in 3 groepen en je één groep naar een natuurlijke omgeving door het openstaande raam laat kijken, één groep naar een digitale weergave van een natuurlijke omgeving laat kijken en de derde groep naar een witte muur dan blijkt dat het ontstressen de eerste groep het beste afgaat. De tweede groep had niet meer resultaat in ontstressen als de groep van de lege muur. Conclusie die je hier uit kunt onttrekken is dat je brein niet heel gemakkelijk om de tuin te lijden is.

3. Ontstress door meer te zoenen

Het klinkt misschien heel erg raar maar kussen kan een grote bijdrage leveren in uw poging om te ontstressen. Door te zoenen voel je je minder alleen en dit is een veel voorkomende bron van angst, alleen zijn. Door te zoenen komt endorfine vrij wat een positieve uitwerking heeft op het verminderen van stress. Een intense kus van ongeveer tien seconde geeft je het ultieme genot van fysieke verbinding.

4. Neem een Time-out om je stress te verminderen!

Een goede nachtrust is uiterst belangrijk op het moment dat je aan stress lijdt. De uitwerking van een goede nachtrust is eenvoudig na te bootsen door een oefening die u kunt doen achter uw bureau. Zoals gezegd heeft het nagenoeg dezelfde verfrissende werking als een dutje.

Oefening:

  • Houd beide voeten op de grond, leg je onderarmen op de rand van de tafel.
  • Schuif terug in je stoel, zodat uw wervelkolom uitgerekt wordt.
  • Leg je voorhoofd op uw armen.
  • Hou dit een minuut of twee vol…

Stress verminderen middels deze oefening neemt de spanning in uw nek en schouders weg. Tevens ontstaat er ruimte in je borst voor een diepe ademhaling. Visualiseer tijdens deze oefening uw volgende taak of concentreer u op uw hartslag. Deze oefening ontspant je, geeft je even een pauze en helpt je zeker bij het ontstressen.

5. Lichte workout

Licht trainen of een lichte workout zal de spanning zeker doen afnemen maar ga niet al te fanatiek aan de slag. Een te zware workout kan een negatieve bijdrage leveren als je mentaal al moe bent. De stress zal hierdoor kunnen toenemen. Wandelen of hardlopen met een laag tempo zal zeker bijdragen aan het verbeteren van uw conditie maar zal ook zorgen voor een lekker gevoel. De stress zal zeker minder ervaren worden na een lekkere workout of training

6. Yoga om te ontstressen

Yoga is een bewezen manier om te ontstressen maar niet alle houdingen/oefeningen geven hetzelfde resultaat. Verkeerde houdingen kunnen een groot effect hebben op uw humeur en gevoel. Laat je daarom goed adviseren door uw yoga instructeur.

7. Wees bewust van het daglicht

De mate van stress in ons lichaam kan verergeren wanneer ons lichaam niet weet hoe laat het is. Anders gezegd, je lichaam heeft zon- en/of daglicht nodig. Maak daarom drie keer per week een wandeling van 20 minuten zonder zonnebril. Zonlicht en/of daglicht hebben dus invloed op het ontstressen. Vitamine D-supplementen helpen overigens ook!

8. Ga iets ondernemen, verminder hiermee je stress

Herken je dat? Je zit voor de buis je favoriete serie te kijken maar in plaats van gegrepen te worden door het verhaal ben je voortdurend aan het piekeren. Dreigende deadlines, zaken die echt nog gedaan moeten worden, blijven door je hoofd malen. Te veel nadenken over dit soort issues lost niks, je zult het over een andere boeg moeten gooien om te ontstressen. Ga iets heel anders doen, ga iets nieuws ondernemen. Ga een vreemde taal leren of ga sporten om deze vicieuze te doorbreken.

9. Stress verminderen door te gamen

Het klinkt misschien gek maar het spelen van een videogame kan je absoluut helpen bij het ontstressen. Zelfs het spelen van uiterst gewelddadige games lijden u af en zullen uw helpen ontspannen. Je moet er natuurlijk wel van houden…

10. Zoek het in schoonheid

Het bekijken van foto’s van modellen en filmsterren zorgt ervoor dat het ontstressen u makkelijker af gaat. Er is wel eens onderzoek naar gedaan. Een groep mensen werd in tweeën verdeeld. De ene groep bekeek foto’s van vrouwen met make-up en voelde zich daarna minder gestrest en de andere groep bekeek foto’s van vrouwen zonder make-up. Deze laatste groep maakte geen melding van de voordelen maar voelde zich ook niet bepaald slechter.