Hyperventilatie wordt meestal veroorzaakt door stress, angst of paniek en is een aandoening waarbij er te snel en/of diep wordt adem gehaald. Dit zal een verandering van de zuurstof/koolstofdioxide verhouding in je bloed teweeg brengen waardoor je buiten adem raakt, duizelig en/of licht in je hoofd wordt of je verward en zwak voelt. Andere symptomen van hyperventilatie door stress zijn een opgeblazen gevoel, pijn op de borst, droge mond, moeite met slapen, spierkramp, tintelingen of gevoelloosheid.
Twee soorten hyperventilatie
- Acuut
- Chronisch
Acute hyperventilatie door stress
Zoals eerder aangegeven word acute hyperventilatie vaak veroorzaakt door stress maar het kan ook andere medische oorzaken hebben zoals astma, bloedingen of een infectie. Ook bijwerkingen van bepaalde medicijnen kunnen hyperventilatie veroorzaken.
Chronische hyperventilatie
Als je een chronische vorm van hyperventilatie hebt dan hyperventileer je eigenlijk voortdurend zonder dat je daar zelf altijd heel erg bewust van bent. Hoe bewuster je ervan wordt hoe groter de kans is dat je een aanval krijgt. Hoe meer je erop gaat letten hoe erger het wordt. Wederom gaat hier stress een rol spelen. Chronisch hyperventileren kan wel gewoon over gaan net als de acute variant.
Tachypneu of hyperventilatie?
In principe kan hyperventileren bij iedereen voorkomen maar heb je last van stress dan is de kans groter dat je een hyperventilatie aanval krijgt vele male groter dan dat je stressloos door het leven gaat. Gemiddeld ademt een volwassene 16 keer per minuut, ligt de ademhalingsfrequentie hoger dan 16 keer ademhalingen per minuut dan is dit kenmerkend voor hyperventilatie of tachypneu (versnelde ademhaling). Hyperventilatie en tachypneu worden wel eens als hetzelfde beschouwd maar hyperventileren is voornamelijk gerelateerd aan stress.
Hyperventilatie door stress, De behandeling
Op het moment dat je last hebt van hyperventilatie is het van belang dat je de hoeveelheid kooldioxide in je bloed toeneemt wat je kunt bewerkstelligen door op een andere manier adem te halen. Geruststellende opmerkingen van mensen in je omgeving of een vermindering van stress kan je helpen om beter om te gaan met je angsten, waardoor het hyperventileren minder zal worden. Er zijn ook andere manieren om je kooldioxideniveau omhoog te krijgen, je kunt bijvoorbeeld met getuite lippen ademen of door één neusgat.