Hooggevoeligheid: alles wat je moet weten
Dat gevoel voor iedereen anders is, dat is je wel duidelijk. Hoe groot de verschillen kunnen zijn blijkt voor veel mensen echter een groot mysterie. Er zijn veel mensen die te maken hebben met hooggevoeligheid. Ze voelen sterker dan andere mensen en hebben meer last van prikkels en indrukken.
Dat komt omdat ze veel scherper letten op de zaken om hen heen. Dit lijkt misschien handig, maar het brengt ook veel onrust en zorg met zich mee. Als je hier zelf last van hebt, of je kent iemand in je omgeving die dit heeft, dan is het handig als je wat meer hierover te weten komt.
Waar herken je hooggevoeligheid aan?
Als je niet weet wat de symptomen van hooggevoeligheid zijn, dan kunnen de klachten maar als gezeur overkomen. Dit is op zich begrijpelijk, maar daarmee help je degene die er mee te maken heeft natuurlijk niet. Wanneer je echter weet wat de kenmerken zijn, dan kun je beter inspringen op situaties.
Zo hebben mensen die hooggevoelig zijn bijvoorbeeld heel veel last van prikkels. Ze nemen alles wat er om hen heen gebeurt heel sterk op. Ook hebben zij langer de tijd nodig om al deze prikkels te verwerken. Dit maakt ook dat het vaak wat trager gaat als ze iets aan het doen zijn.
Meer kenmerken
Natuurlijk is dit niet het enige waaraan je hooggevoeligheid herkent. Mensen die hiermee te maken hebben merken namelijk ook negatieve effecten. Zo hebben zij bijvoorbeeld veel moeite om zich ergens op hun gemak te voelen. Dit komt omdat zij veel dingen als drukte ervaren en ze geen ontspanning vinden. Daardoor lijken ze vaak ook verlegen, terwijl er in werkelijkheid dus een andere kwestie speelt. Ook maakt dit het moeilijker voor hen om te presteren wanneer ze beoordeeld worden. Dit geeft hen een zeer ongemakkelijk gevoel. Dit alles kan tot bijvoorbeeld depressies leiden, hooggevoelige mensen lopen hier meer risico op.
Veel bij kinderen
Hooggevoeligheid wordt vaak al in een vroeg stadium duidelijk. Dit brengt echter ook een probleem met zich mee. Veel kenmerken kunnen overeenkomen met andere aandoeningen zoals ADHD of ADD. Omdat het niet gemakkelijk is om dit bij een kind vast te stellen komt het daarom weleens voor dat het langer duurt om een goede diagnose te stellen. Dit werkt natuurlijk niet positief op de gemoedstoestand van het kind en de betrokkenen. Let daarom vooral op of de kenmerken puur betrekking hebben op het gevoel en juist minder op het gedrag. Hiermee kun je al veel verkeerde conclusies voorkomen en gerichter aan de kwestie werken.
Hoe weet je of jij het bent?
Als je al langere tijd met onduidelijke kwalen rondloopt en je herkent je hierin, dan is het misschien een goed idee om te bepalen of jij misschien hooggevoelig bent. Dit kun je in eerste instantie online doen. Er bestaan zelfhulptests waarmee je heel gemakkelijk kunt ontdekken of het mogelijk is dat je een hooggevoelig persoon bent. Mochten deze tests positief zijn en uitwijzen dat de kans groot is, dan kun je op zoek gaan naar professionele hulp. Er zijn verschillende mogelijkheden en jouw huisarts kan je hier waarschijnlijk bij helpen.
Gevoelens van jezelf en anderen
Wanneer je hooggevoelig bent, dan speelt gevoel uiteraard een belangrijke rol in jouw leven. Je eigen gevoelens zijn zeer sterk. Je kunt bijvoorbeeld zeer gemakkelijk geƫmotioneerd raken van dingen. Aan de andere kant neem je ook snel gevoelens van anderen over. Als de mensen om je heen zich in een bepaalde gemoedstoestand bevinden, dan is de kans groot dat jij in dezelfde toestand belandt. Je pikt dit trouwens ook zeer gemakkelijk op, je hebt vaak al snel door hoe een ander zich voelt. Dit werkt zowel positief als negatief.
Waar moet je op letten?
Hooggevoeligheid komt veel voor, maar is toch niet iets alledaags. Dit maakt het soms lastig voor jezelf als je merkt dat je in een moeilijke situatie zit. Dit kun je echter wel goed de baas als je zorgt dat je een aantal zaken altijd in het oog houdt. Het belangrijkste daarbij is natuurlijk dat je accepteert dat je nu eenmaal last hebt van hooggevoeligheid. Daardoor zal het je minder overvallen als je in een situatie die jij als te druk ervaart komt. Kom hier ook voor uit tegenover mensen uit je omgeving. Zo weten ook zij wat er aan de hand is.
Hoe houd je controle?
Overspoeld worden door emoties is zo gebeurd. Het is niet gemakkelijk voor jezelf om jezelf onder controle te houden. Probeer daarom voor jezelf een aantal regels op te stellen waaraan je je houdt om zo veel mogelijk de situatie in de hand te kunnen houden. Leer bijvoorbeeld afstand te nemen als het je te druk wordt. Probeer ook altijd te blijven analyseren. Als je voelt dat de prikkels te snel achter elkaar binnenkomen, vraag je dan altijd direct af waar dat door komt en wat je eraan kunt doen. Zo heb je meer grip op de wereld en kun je je beter wapenen tegen moeilijke momenten.
Je kunt niet alles
Hooggevoelige mensen hebben het in de moderne maatschappij moeilijker dan vroeger. Dat komt vooral omdat het aantal indrukken drastisch is toegenomen door bijvoorbeeld de opkomst van mobiel internet. Bovendien vinden hooggevoelige mensen het vaak moeilijk om nee te zeggen waardoor ze ook in hun sociale leven in allerlei drukke situaties terecht komen. Het is daarom belangrijk dat je van jezelf accepteert dat je dit nu eenmaal niet allemaal aan kunt. Het is belangrijk dat je leert kiezen en daarbij vooral goed in het oog houdt wat belangrijk is en wat niet.
En verder?
Stel dat je hooggevoelig bent, of dat je daar nu net achter komt, hoe ga je dan verder? Gelukkig is er goed te leven met de symptomen van hooggevoeligheid. Door jezelf bewust te worden en de bovenstaande tips na te leven kun je al veel problemen voorkomen. Hier zal je echter wel enige handigheid door ervaring in moeten krijgen. Laat je daarom niet te snel ontmoedigen als je niet direct het omgaan met hooggevoeligheid onder de knie hebt. De kans dat het beter gaat in de toekomst is zeer groot.