Klachten, kenmerken en verschijnselen van een burn-out
Je hebt weleens beter in je vel gezeten. Sterker nog, je voelt je gewoon ronduit slecht momenteel. Het lijkt wel alsof alle energie die je in je had verdwenen is en je motor is stilgevallen. Je voelt je opgebrand. Dus dat zet je aan het denken. Misschien heb je wel een burn-out. Maar hoe weet je dat zeker?
Wat zijn eigenlijk de klachten en verschijnselen van een burn-out? Zijn die altijd hetzelfde bij ieder mens? En hoeveel klachten moet je hebben voor je van een burn-out kunt spreken? Hier leer je meer over de verschijnselen waaraan je een burn-out herkent.
Waar komt een burn-out vandaan?
Om de klachten te herkennen is het goed om te weten hoe de klachten ontstaan. Zo kun je eerder de koppeling maken tussen wat jij voelt en wat iemand met een burn-out voelt. In het verleden noemden we een burn-out ook wel overspannen of overwerkt zijn. Je hebt te veel hooi op je vork genomen in het leven en je lichaam en geest trappen tegelijk keihard op de rem. Burn-outs ontstaan dan ook niet tijdens, maar meestal juist net na een hele drukke periode in je leven. Door de drukte heb je waarschijnlijk te weinig rustmomenten gehad en heb je niet goed kunnen herstellen van je inspanningen. Zo ontstaat een burn-out.
Wat zijn de klachten?
Een burn-out kan zich op vele manieren uiten. Vaak herken je de burn-out aan het feit dat je meerdere klachten tegelijkertijd ervaart. Altijd moe zijn, moeite met concentreren, alles als een grote opgave ervaren, nooit kunnen ontspannen omdat je onrustig bent, futloosheid, zweetaanvallen, huilbuien, je altijd een beetje sip voelen, het kan allemaal wijzen op het hebben van een burn-out. Je algehele gezondheid voelt voor jezelf gewoon niet goed aan. Daarom is het vaak in het begin ook zo moeilijk uit te leggen aan de mensen in je omgeving. Het lijkt namelijk alsof er niet veel met je aan de hand is voor de buitenwereld.
Chronische stress
Eigenlijk is een burn-out gewoon het best te omschrijven als de uitwerking van een lange periode van chronische stress. Daarom kunnen de klachten burn-out ook nogal van elkaar verschillen. Stress uit zich namelijk zelden hetzelfde. Zelfs binnen de medische wereld is men er nog altijd niet geheel over uit wat er allemaal nog meer onder de noemer verschijnselen burn-out valt. De symptomen zijn daarom waarschijnlijk zelfs nog uitgebreider dan wat we tot nu toe door onderzoek ontdekt hebben. Dat komt ook omdat het krijgen van een burn-out gepaard is gegaan met de ontwikkeling van de maatschappij. Bun-outs zijn nu vaker voorkomend dan honderd jaar terug.
Moet je met je klachten naar de dokter?
Als aan de hand van klachten burn-out bij jezelf vaststelt, is het dan verstandig om naar de dokter te gaan vraag je je misschien af. De medische wetenschap heeft nog veel te ontdekken over burn-out. Daardoor kan je misschien denken dat je niets bij een dokter te zoeken hebt. Toch is het wel nodig om een burn-out te laten behandelen. Daar zijn verschillende methoden voor. Wanneer je dit effectief laat aanpakken kun je binnen enkele weken van al je klachten af geholpen zijn. Je kunt er dan weer fris tegenaan in de wereld.
Doet een burn-out pijn?
Hoewel je misschien denkt dat een burn-out puur met de mentale gezondheid te maken heeft kun je ook fysieke klachten ervaren. In die zin kan een burn-out dan ook zeker pijn doen. Je kunt bijvoorbeeld veel last van hoofdpijnen krijgen. Of misselijkheid en buikpijn ervaren. Zelfs last krijgen van spierpijn is één van de mogelijke symptomen. Dit heeft allemaal te maken met het gebrek aan rust dat steeds groter wordt doordat je in een burn-out terecht bent gekomen. De burn-out grijpt om zich heen waardoor je ook lichamelijk gaat ervaren dat je opgebrand bent. Wanneer je dus pijnen voelt dan kunnen dit aanwijzingen zijn van te weinig rust.
Minder fysiek, meer geestelijk
Dat we meer verschijnselen van een burn-out ervaren in deze tijden heeft te maken met de veranderde werkomstandigheden. Vroeger moest de wereld nog opgebouwd worden. Er werd veel fysieke arbeid gevraagd om de steden en infrastructuur te bouwen zoals we die nu gebruiken. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer banen te vinden die veel denkwerk vereisen. Daardoor zijn klachten die te maken hebben met mentale problemen veel vaker aan de oppervlakte gekomen. We gebruiken onze hersens meer dus de kans dat we daar last van krijgen is ook veel groter geworden.
Wat te doen als je door klachten burn-out vaststelt?
Als je eenmaal hebt vastgesteld, of hebt laten vaststellen, dat je met een burn-out te maken hebt wordt het tijd voor het herstel Hoewel een burn-out dicht tegen de klassieke overspannenheid aan zit, is het niet geheel hetzelfde. Je kunt dus niet herstellen door simpelweg rust te nemen. Wanneer je namelijk na een periode van rust je oude draad weer oppakt zal je na enige tijd vanzelf weer in een burn-out terecht komen. Daarom is het belangrijk dat je de oorzaken waardoor de stress ontstaat analyseert en aanpakt. Alleen als je de oorzaken behandelt kun je succesvol herstellen van een burn-out.
Burn-out en depressie
Soms kan een burn-out ook tot een depressie leiden. Dit betekent dat je dieper moet zoeken dan de verschijnselen burn-out alleen. Je verandert simpelweg als mens door een burn-out. De plek waar je je emotioneel bevindt is niet meer hetzelfde als voor die tijd. Dat is een situatie waar niet iedereen even gemakkelijk mee om kan gaan. Het kan er zelfs toe leiden dat je gehele leven zal veranderen. Wanneer dit het geval is, is het het beste om ook professionele hulp in te roepen. Dit kan je namelijk goed van pas komen in de weg naar herstel.
Tot slot
Een burn-out is geen massa-aandoening. Net iets minder dan één op de tien krijgt er mee te maken. Dat betekent dus dat je niet bij iedere dag dat je je wat minder energiek voelt direct zorgen moet gaan maken. Wel moet je er op letten dat deze dagen niet te vaak of te veel achter elkaar voorkomen. Wanneer dit wel gebeurt is het verstandig om je eigen leven op dat moment goed door te lichten. Zo kun je mogelijk al vroeg de oorzaken aanpakken en erger voorkomen.