Burn-out voorkomen: deze tips helpen je op weg
Een burn-out is een echte kwaal van de eenentwintigste eeuw. Hoewel in de jaren tachtig en negentig al steeds meer mensen hier last van kregen is het aantal gevallen wereldwijd sterk toegenomen in de laatste jaren. Dit weet jij natuurlijk ook. Omdat je hebt gezien in je omgeving wat een burn-out met een mens doet, wil jij er zeker van zijn dat jij gezond blijft.
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je een burn-out voorkomen kunt. Hier lees je daarom enkele handige tips die je op weg helpen. Als je deze tips volgt wordt de kans op een burn-out drastisch verkleind.
Wat is een burn-out?
Veel mensen gebruiken de termen burn-out en overspannen door elkaar. Hoewel er veel kruisverbanden zijn, is een burn-out toch niet helemaal hetzelfde als overspannen zijn. Bij een burn-out heb je het gevoel dat je letterlijk opgebrand bent. Je hebt zo veel moeten geven dat elke stap er één teveel is. Je lichaam trapt de rem in en je leven komt stil te staan. Al je energie lijkt op te zijn. Wanneer je dit punt bereikt kan het wel maanden duren voor je weer terug op je normale energieniveau bent. Een burn-out komt vooral veel voor bij veel werkstress.
Wat veroorzaakt een burn-out?
Als je de oorzaken van een burn-out kent is het een stuk gemakkelijker om een burn-out te voorkomen. Hier ligt dan ook het probleem. Helemaal precies weten de experts nog niet hoe een burn-out ontstaat. Toch kun je wel in grote lijnen de vaste situaties waarin een burn-out kan ontstaan ontdekken. Deze hebben te maken met te veel fysieke of mentale druk. Wanneer je voortdurend net iets te veel werk op je bureau hebt liggen sta je altijd onder spanning. Omdat de spanning niet afneemt vraag je steeds meer van jezelf en uiteindelijk raakt je energie simpelweg op.
Werk gerelateerde stress
Een belangrijke factor bij het veroorzaken van een burn-out is werk gerelateerde stress. Als je altijd meer moet doen dan je aankan zal je hier na enige tijd de prijs voor moeten betalen. Als je voortdurend tegen deadlines aan werkt bijvoorbeeld. Of als je aan te veel opdrachten tegelijk werkt omdat je geen nee kunt zeggen. De kans is dan groot dat je dagen zo vol komen te zitten dat overwerk een bijna dagelijks terugkerend fenomeen begint te worden. Uiteindelijk krijg je daardoor steeds minder rust en ontspanning. Dit werkt een burn-out in de hand.
Wat kun je er tegen doen?
Gelukkig zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om een burn-out te voorkomen. Als je je aan een aantal vaste gewoontes houdt kun je er heel simpel voor zorgen dat je tegen de druk kunt waarmee je te maken krijgt. Je moet er namelijk voor zorgen dat je voldoende rust in je leven krijgt buiten de stressvolle situaties. Zo zorg je voor een evenwicht en kun je een burn-out voorkomen. Het is gelukkig ook vrij gemakkelijk voor elkaar te krijgen om evenwicht in je leven te verzorgen.
Rust nemen
Zorg voor voldoende rust in je leven. Vrije dagen moeten ook echt vrije dagen zijn. Wanneer het weekend is, kun je het beste leuke dingen inplannen. Kies dingen die je graag wilt doen zodat je er ook echt naar uitkijkt. Als het dan eenmaal zo ver is, dan is de kans groot dat je de zorgen even helemaal vergeet en je jezelf weer fris en sterk zal gaan voelen. Het lijkt dan wel alsof je nieuwe energie hebt opgedaan. Je kunt ook af en toe een extra vrije dag nemen om dit voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld net voor of net na een drukke periode.
Ook tijdens het werk
Zorg dat je ook tijdens het werk voldoende momenten van rust verzorgt. Neem af en toe pauze om je hoofd wat rust te gunnen. Door heel even het werk los te laten krijg je ook nieuwe inzichten als je er weer aan begint. Hiermee neemt de kans op stress af en kan je een burn-out voorkomen. Pauzes kun je in allerlei vormen nemen. Je kunt bijvoorbeeld het drinken voor jezelf en je collega’s verzorgen. Je kunt een wandeling maken. Je kunt zelfs de planten op kantoor even water geven. Zolang je maar even rust neemt en je opdrachten loslaat is eigenlijk elke vorm van pauze goed.
Leer nee zeggen
Het moeilijkste van alles is waarschijnlijk het leren nee zeggen. Toch is dit ontzettend belangrijk. Vaak neem je onbewust te veel hooi op je vork. Je wilt je collega’s niet laten vallen of je wilt gewoon het beste van jezelf laten zien. Daardoor zeg je tegen elke opdracht ja en heb je uiteindelijk grote stapels werk op je bureau liggen. Je komt er niet meer uit en je kunt je niet meer je burn-out voorkomen. Dat was natuurlijk anders geweest als je toch af en toe nee had gezegd als je al veel werk te doen hebt. Het is daarom belangrijk dat je nee leert zeggen.
Analyseer je leven
Probeer zo nu en dan eens een stap opzij te doen om je eigen leven te bekijken. Ben je nog wel gelukkig met wat je doet? Geeft je werk je nog wel voldoening? Kun je het nog wel op een normale manier aan? Door zo nu en dan je eigen leven eens onder de loep te nemen kun je al veel problemen voor zijn. Plezier is namelijk ook een belangrijke factor. Wie veel plezier heeft in wat hij doet kan ook meer aan. Dit betekent niet dat je met plezier nooit in de problemen zal komen, maar het betekent wel dat het risico een stuk kleiner is.
Niet morgen, maar NU
Heb je na het lezen van deze tips het idee dat er nog wel wat te verbeteren valt aan jouw leven? Begin daar dan nu mee. Een burn-out voorkomen begint namelijk direct. Zoals je weet duurt het namelijk enige tijd voordat je de staat van opgebrand zijn hebt bereikt. Je kunt het dus nog omdraaien voor het te laat is. Hoe eerder je meer rust neemt, hoe beter dat voor je gezondheid zal zijn. Pas daarom zo snel mogelijk de bovenstaande tips toe.