Burn-out behandeling

De behandeling van een burn-out verschild enorm per persoon, de één heeft een echte therapie behandeling nodig waarbij er diep wordt ingegaan op allerlei dingen die de burn-out veroorzaakt hebben. In de meeste gevallen is een behandeling in de vorm van rust en zoveel mogelijk ontspanning de juiste manier om er uiteindelijk van af te komen.

Behandeling-748x410

Behandeling burn-out

Wat het allerbelangrijkste is bij de behandeling van een burn-out is het verminderen of complete weghalen van de stress factoren. Denk hierbij aan teveel stress in het gezin of op het werk. De meeste mensen die in een burn-out terecht komen stoppen tijdelijk met werken om zo doende rust te krijgen die ze anders niet zouden krijgen.

Als iemand in een burn-out zit dan hebben lichaam en geest langere tijd niet de kans gehad om zich voldoende te kunnen herstellen. Het is dan ook van belang dat dit zo snel mogelijk weer kan. Veel slapen en rusten is iets om mee te beginnen. Sporten of andere vormen van lichaamsbeweging zorgen ervoor dat het lichaam in conditie blijft of dat de conditie beter wordt. Een paar keer per week sporten of om de dag sporten is genoeg, elke dag sporten kan averechts werken en de situatie alleen maar verergeren. Neem voldoende rust tijdens het sporten, zo zorg je ervoor dat je lichaam niet nog meer overbelast raakt.

Een andere goede zelfbehandeling is het bezig blijven zolang je thuis zit. Ga niet de hele dag stil zitten op de bank voor de televisie of voor de computer. Zorg dat je bezig blijft met activiteiten waarbij je je goed voelt. Ga bijvoorbeeld een stuk fietsen of wandelen, een stukje rijden met de motor of auto. Als je een hobby hebt, hou je hier dan mee bezig. Wat wel belangrijk is, is dat als je je moe begint te voelen je dan ook echt je pakt.

Een ander belangrijk aspect in het overwinnen van een burn-out is het loslaten van de dingen waar je je aan ergert. Bijvoorbeeld niet meer boos worden als iemand geen richting aangeeft in het verkeer of dat oude vrouwtje voor die 50 gaat rijden waar je 80 mag rijden. Dit zijn allemaal stress factoren, hierdoor maakt je lichaam cortisol aan. Cortisol is een stresshormoon dat op lange termijn je lichaam sloopt. Spier weefsel wordt minder en drang tot seks vermindert. Je wordt moe en sloom en kunt niet meer goed functioneren. Probeer je daarom zo min mogelijk op te fokken over dingen die je toch niet kunt veranderen. Haal een paar keer diep adem en denk aan iets dat je vrolijk maakt.

Je kunt er ook voor kiezen om met een psycholoog of psychiater te gaan praten. Deze mensen zullen naar je luisteren en je advies geven. Je natuurlijk ook gewoon met iemand uit je eigen omgeving gaan praten of met iemand van je werk. Als dit niet werkt voor je dan kun je naar een professioneel persoon gaan op het gebied van therapie. Je kunt dan kiezen uit de volgende therapieën, Psychoanalyse gebaseerde therapie, Cognitieve gedragstherapie, Gestaltetherapie, Lichaamstherapie, Oplossingsgerichte therapie, Psychodrama, Biofeedback gebaseerde therapie of je maakt gebruik van zelfhulpboekjes. Een psycholoog, psychiater of bedrijfsarts weet vaak wel wat de beste behandeling is voor de burn-out.

Hoe lang duurt een burn-out?

Hoelangduurteenburnout-748x410

Hoe lang duurt een burn-out? Dat is afhankelijk van een heleboel dingen. Bij sommige mensen is de burn-out zwaarder en erger dan bij de ander, dit is zeker wel bepalend voor hoelang een burn-out duurt. Ook kan de duur van een burn-out verkort of verlengt worden door eigen wil en motivatie. Als iemand geen zin heeft om actie te ondernemen en niet bereidt is om mee te werken aan herstel dan zal een burn-out veel en veel langer duren dan bij iemand wie zijn schouders eronder zet en wel bereidt is om in behandeling te gaan.

Sommige mensen zijn zo sterk dat ze na één maand al weer sterk in hun schoenen staan en alweer beginnen met werken voor een paar uur in de week. Andere mensen doen er anderhalf jaar over om weer aan het werk te komen. Dit is zeker ook niet erg, want iedereen is anders en iedereen bepaalt zijn eigen tempo waar diegene zich goed bij voelt.

Als iemand zich voor 100 procent inzet voor herstel dan is gegarandeerd dat iemand in niet alle te lange tijd bij zichzelf verbetering voelt, het begint met meer energie krijgen en het weer zin hebben om een stukje te wandelen of om een film te kijken. Dit is de eerste stap naar herstel, geleidelijk aan zal je steeds meer energie krijgen om dingen te gaan doen en om na te denken over bepaalde dingen.

De tweede stap is actie ondernemen tegen de dingen die ervoor zorgen dat je stress krijgt. Deze dingen of mensen moet je elimineren uit je leven, is dit niet mogelijk leer er dan mee omgaan. Als je dit niet doet zal je niet snel herstellen en de duur van je burn-out verlengen. Je blijft dan juist in de huidige situatie hangen of zelfs nog erger, je gaat weer achteruit. Er zijn cursussen die je kunt volgen om te leren omgaan met stress, zo’n cursus kan helpen bij het aanpakken van deze stress factoren.

De derde stap is het weer beginnen met dagelijkse activiteiten zoals het huishouden of het verzorgen van je kinderen, ook kun je er in overleg met de Arboarts ervoor kiezen om weer te beginnen met werken, maar doe dit alleen als je zeker weet dat je er klaar voor bent. Begin eerst met wat simpele dingen die je makkelijk kunt volhouden, bijvoorbeeld de was doen of het schoonmaken in huis. Zo breng je de duur van een burn-out niet in gevaar. Als dit goed gaat kun je taken wat gaan uitbreiden, ga eens wat doen in de tuin of ruim je zolder op. Als dit goed gaat kun je beginnen met een uurtje per week werken. Als dit ook goed gaat kun je dit langzaam gaan opbouwen in overleg met de Arboarts en je werkgever.

Stap vier waarschijnlijk ben je nu al vele maanden verder en misschien al ben je zelfs al wel weer aan het werk voor een aantal uur in de week. Het gaat de goede kant op met jezelf en voelt je al stukken beter. Nog even volhouden en doorzetten en hele duur van burn-out heb je weten te doorstaan.