Buikpijn door stress

Heb je last van buikpijn door stress, dan is dit een reactie van het lichaam op een geestelijke of fysieke spanning.

Het zogenaamde vecht- en vluchtmechanisme in het lichaam treedt in werking en je lichaam zal vervolgens allerlei stresshormonen produceren waardoor je darmen/maag van slag kunnen geraken. Diarree, obstipatie, winderigheid en weinig eetlust zijn hier vaak het gevolg van.

Buikkrampen door spanningen

Vaak zijn er meerdere redenen aan te dragen voor buikpijn door stress, waarbij het meestal gaat om emotionele en geestelijke stress die zich uit in lichamelijke klachten. Dit hoeven niet perse negatieve klachten te zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan verliefd zijn op iemand. Je zult dan zogenaamde vlinders in de buik ervaren, je krijgt hierdoor vaak geen hap door je keel maar dit zal meestal niet als een heel groot probleem ervaren worden. Verliefd zijn geeft je op een bepaalde manier ook vleugels.

Heimwee kan ook aanleiding zijn voor pijn in je buik. Het denken aan en het extreem missen van je thuis kan zicht vertalen in buikpijn. Je hebt dan weinig behoefte aan eten, slapen lukt ook al niet en je kunt zelfs last hebben van hartkloppingen bij deze vorm van stress. Het opzien tegen bijvoorbeeld een examen kan ook veel impact hebben op je lichaam. Je zult een knoop in je maag ervaren, nog een voorbeeld van buikpijn door stress. Dit gevoel komt ook voor bij mensen die een ingrijpende gebeurtenis meemaken zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk.

Lees ook: Symptomen van stress

Waarom buikpijn door stress?

Je lichaam maakt zich gereed voor actie op het moment dat je in een stressvolle situatie terecht komt. Je bloeddruk zal stijgen, ademhaling versnellen, je spieren spannen zich aan en je spijsvertering zal langzamer verlopen. Dit zul je ervaren in je buik in de vorm van buikpijn door stress. De vrijgekomen adrenaline en noradrenaline zorgen ervoor dat je paraat staat en zijn vaak de veroorzaker van buikpijn klachten.

Je lichaam produceert tevens het hormoon cortisol in stressvolle situaties wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt, je stofwisseling harder werkt en dat je energieniveau verhoogd wordt. De hormonen moeten ervoor zorgen da je adequaat reageert op eventuele stress-situaties.